Grenseløs praktærfugl

Forleden observerte Finn Morten Jacobsen en drøyt årsgammel praktærfugl hann sør i Sveio kommune. En svært sjelden dykkand på Haugalandet. Det er kun tre tidligere funn, først på Utsira i 1995. Deretter to individer i Hansavåg, Haugesund i 1998, og de siste vintrene har en hunn hatt tilhold like ved Kårstøanlegget, Tysvær.

praktaerfugl02_09_15

Praktærfuglen hekker cirkumpolart, men ikke i fastlands-Norge og Island. Vinterstid er arten relativ vanlig i Øst-Finnmark. De siste årene har natur- og fuglefotografer fra mange europeiske land valfartet til Båtsfjord for å ta bilder av disse eksklusive og særdeles vakre endene.

praktaerfugl03_09_15

Søndag så Jacobsen anda igjen, i Straumen som ligger fylkesgrensa Hordaland/Rogaland. I kraftig regnvær dro Bjørn Ove Høyland og meg med visse forventninger. Vi oppdaget den umiddelbart, på Hordalandssida. En time senere hadde den vært en tur i Rogaland før den returnerte til naboen i nord. Praktærfuglen drev i perioder med aktivt matsøk i dypet, og kom minst to ganger opp med små kråkeboller som den tilsynelatende svelget med tilfredshet.

praktaerfugl01_09_15

Overraskende var den svært tillitsfull. På det nærmeste var den kun 15 meter unna to ivrige og lavtliggende fotografer.

Så kan vi jo drømme om at fuglen returnerer til fylkesgrensa de neste vintrene slik at vi kan få oppleve en voksen hann i all sin prakt.

Motta e-post om ny blogg
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Når jeg har publisert ny blogg vil du motta e-post med tema og et bilde fra bloggen.
Du kan melde deg av når du måtte ønske