For en dag

Selv om januar normalt er en måned med få sjeldenheter, er de første dagene på nyåret alltid høytid for fuglekikkerne.

For når rakettene har sloknet og dagslyset så vidt skimtes i øst første nyttårsdag, er mange ornitologer klar med kikkerten rundt halsen og svært klar for å fylle fuglearter på ny årsliste.

Svært hyggelige og spennende fotovakter i Haugesunds Avis de første dagene i 2016 førte til at jeg først var klar for fugletur mandag. Været var strålende så Bjørn Ove Høyland og meg hadde visse forhåpninger, selv om vi av erfaring vet at januar som regel er temmelig sedat fuglemessig.

Det ble imidlertid en dag vi kommer til å huske en stund, selv om den store «bomben» uteble. Vi frekventerte søndre deler av Sveio og to-tre lokasjoner i Haugesund.

Vi fikk selvfølgelig de vanligste vinterfuglene. Det som overrasket var antall kvasisjeldne arter. Tundragås, sædgås, hvitkinngås, haukugle, varsler, dvergdykker, vipe, vannrikse, grønlandsmåke, sothøne og sivhøne er relativt imponerende i løpet av en midtvintersdag på fastlandet av Haugalandet. Totalt observerte vi 43 arter.

gronlandsmaake01_01_16_liten
Grønlandsmåke i Skeisvatnet
Rådyrkje på dagleie
Rådyrkje på dagleie

I tillegg observerte vi ekorn og flere rådyr. Både meg og Høyland var imponert av de små isskulpturene helt i vannkanten i et Sveio sine fine vassdrag. Bølger fra den kraftige østavinden hadde gradvis frosset på tynne strå. Enkelte av skulpturene hadde former som ikke egner seg ucroppa på «trykk» 😉

Isskulpturer
Isskulpturer
Med blått blod i årene
Med blått blod i årene

Samtlige bilder ble eksponert håndholdt med mitt største teleobjektiv. En lav sol gav akseptable lukkertider og lave ISO-verdier.

Motta e-post om ny blogg
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Når jeg har publisert ny blogg vil du motta e-post med tema og et bilde fra bloggen.
Du kan melde deg av når du måtte ønske